Visita a la depuradora (EDAR)

foto visita depuradora 2015

Els alumnes de 1r de Batxillerat, dins de l’assignatura de Ciències pel Món Contemporani, van anar a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Baix Llobregat. Aquesta instal·lació s’encarrega de filtrar i depurar tota l’aigua que, des de les cases i els carrers dels nuclis urbans, arriba del clavegueram.

Els nostres alumnes van ser conscients de tots els materials que llencem a l’inodor inadequadament. Així, a l’EDAR van trobar, literalment, muntanyes de tovalloletes de WC, bastonets de les orelles, compreses… D’altra banda, els hi van explicar com es poden treure una bona part dels olis i també dels detergents. I gràcies als diferents tipus de bacteris com es poden reciclar les restes de matèria orgànica en inorgànica.

A més, els fangs obtinguts en les primeres etapes de la depuració es poden utilitzar per produir biogàs que permet obtenir energia para abastir les despeses energètiques de la planta depuradora (almenys, en un 60% de l’energia total necessària). I actualment s’estan fent amb aquests fangs la base de les noves carreteres que es recobreix amb asfalt.

Al final de totes les fases d’aquest procés de depuració s’obté aigua que, encara que no es pot utilitzar per al nostre consum, sí que es pot alliberar al mar a través d’una canonada que s’endinsa en el mar a uns 3 km de la costa.

En tot cas, aquesta sortida ha permès fer una reflexió sobre el nostre comportament col·lectiu: sobre com embrutem el nostre medi, com malbaratem els nostres recursos…

La conscienciació i l’educació són el primer pas per tal de poder aconseguir una forma de vida més “sostenible” que permeti mantenir un bon equilibri entre les nostres ciutats i el medi ambient.

L’EDAR està quasi a la desembocadura del riu Llobregat, així que, com vam anar en transport públic, van haver de caminar bastant. Són uns campions!! Ben segur que després van anar a dormir d’horeta.